Volonteri iz Francuske obišli mrežu kulturnih stanica


U duhu priprema Novog Sada za godinu titule Evropske prestonice kulture protekle nedelje članovi Novosadskog volonterskog servisa (NVS) predstavili su volonterima iz Francuske mrežu kulturnih stanica. Šest francuskih volontera svoj obilazak kulturnih stanica započeli su u Kulturnoj stanici Rumenka, zatim obišli KS Mlin, KS Svilara i KS Eđšeg, da bi turu završili u Kulturnoj stanici Bukovac.

volonteri francuska

Sa kulturnim stanicama sam se upoznala sasvim slučajno prošle godine, s obzirom na to da sam došla u Novi Sad pre dve godine zbog master rada i stalno tražila razloge da se zadržim ovde. Prilikom te prve posete, Kulturna stanica Svilara je bila u pitanju, nisam znala da se ovde dešava toliko različitih stvari. Sada nakon ovog obilaska, kada sam uvidela da se ovde dešavaju performansi, koncerti, predstave, izložbe, imam utisak da nije važno koliko imaš godina, u kulturnim stanicama ćeš sigurno pronaći nešto što ti može biti interesantno. Ja ću se sigurno vratiti ovde“, rekla je volonterka iz Francuske Liza Karden.

Poseta stranih volontera Novom Sadu je proizvod saradnje Novosadskog volonterskog servisa (NVS) i Udruženja „Žil Vern“, preko programa Evropska inicijativa za solidarnost. Ovog puta mreža kulturnih stanica je izabrana kao potencijalni prostori preko kojih i strani volonteri mogu da doprinesu projektu „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

Dolazak volontera iz drugih zemalja važan je da bismo razmenili utiske sa njima, jer oni dolaze iz druge sredine, drugačije kulture i običaja, pa je zgodno da čujemo i njihovo mišljenje, sada konkretno o čitavom konceptu kulturnih stanica. Zatim da bismo naučili nove jezike, što nije bilo baš jednostavno, ali nadam se da ćemo uspeti i na kraju da bi upoznali nove ljude“, rekao je član Novosadskog volonterskog servisa Nemanja Marković.

Udruženje „Žil Vern“ već desetak godina radi na programu dugoročnog volontiranja, a u okviru saradnje sa Novosadskim volonterskim servisom stvorena je mogućnost da strani volonteri budu deo reazličitih aktivnosti zajedno sa novosadskim volonterima, zatim da promovišu NVS u svojim matičnim zemljama, kao i da prenose dalje svoje iskustvo stečeno u Novom Sadu.