Волонтери из Француске обишли мрежу културних станица


У духу припрема Новог Сада за годину титуле Европске престонице културе протекле недеље чланови Новосадског волонтерског сервиса (НВС) представили су волонтерима из Француске мрежу културних станица. Шест француских волонтера свој обилазак културних станица започели су у Културној станици Руменка, затим обишли КС Млин, КС Свилара и КС Еђшег, да би туру завршили у Културној станици Буковац.

volunteers france

Са културним станицама сам се упознала сасвим случајно прошле године, с обзиром на то да сам дошла у Нови Сад пре две године због мастер рада и стално тражила разлоге да се задржим овде. Приликом те прве посете, Културна станица Свилара је била у питању, нисам знала да се овде дешава толико различитих ствари. Сада, након овог обиласка, када сам увидела да се овде дешавају перформанси, концерти, представе, изложбе, имам утисак да није важно колико имаш година, у културним станицама ћеш сигурно пронаћи нешто што ти може бити интересантно. Ја ћу се сигурно вратити овде“, рекла је волонтерка из Француске Лиза Карден.

Посета страних волонтера Новом Саду је производ сарадње Новосадског волонтерског сервиса (НВС) и Удружења „Жил Верн“, преко програма Европска иницијатива за солидарност. Овог пута мрежа културних станица је изабрана као потенцијални простор где и волонтери из иностранства могу да допринесу пројекту „Нови Сад – Европска престоница културе“.

Долазак волонтера из других земаља важан је да бисмо разменили утиске са њима, јер они долазе из друге средине, другачије културе и обичаја, па је згодно да чујемо и њихово мишљење, сада конкретно о читавом концепту културних станица. Затим да бисмо научили нове језике, што није било баш једноставно, али надам се да ћемо успети и на крају да би упознали нове људе“, рекао је члан Новосадског волонтерског сервиса Немања Марковић.

Удружење „Жил Верн“ већ десетак година ради на програму дугорочног волонтирања, а у оквиру сарадње са Новосадским волонтерским сервисом створена је могућност да страни волонтери буду део реазличитих активности заједно са новосадским волонтерима, затим да промовишу НВС у својим матичним земљама, као и да преносе даље своје искуство стечено у Новом Саду.

 

Фото: Урош Дожић