Program Zmajevih dečjih igara u novosadskim kulturnim stanicama


Mreža kulturnih stanica, pokrenuta u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, ove godine biće lokacija za deo programa 64. Junskog festivala Zmajevih dečjih igara koji će trajati od 21. do 27. juna u Novom Sadu i okolnim mestima.

Uz ovogodišnji slogan „Reči su drveta, od njih šuma biva!“, Zmajeve dečje igre tradicionalno u junu stavljaju akcenat na dečje i stvaralaštvo za decu i mlade, a ovog puta to će biti prezentovano i u tri kulturne stanice – Rumenka, Bukovac i Mlin.

Na temeljima glavne ideje kulturnih stanica, da kultura u Novom Sadu dolazi do svakog dela grada i do svih, program Zmajevih dečjih igara, koji će biti realizovan u tim prostorima, obuhvatiće dve opere za decu i edukativnu predstavu.

U Kulturnoj stanici Rumenka, 21. juna, sa početkom u 14 časova, biće realizovana dečija opera „Pčelica Dana, u izvođenju Udruženja umetnika „Visoko C“, a komponovao ju je Petar Jovanović. Ova predstava, nastala 1987. godine, interesantan je spoj muzike i pozorišne umetnosti i namenjena je deci uzrasta od 2 do 9 godina. Zbog ograničenog broja mesta, neophodne su prijave na mejl adresu: [email protected] ili na broj telefona: 0216216297.

Sutradan, 22. juna, od 17 sati, Udruženje umetnika „Visoko C“ izvešće još jednu dečiju operu „Crvenkapa“, ali u Kulturnoj stanici Bukovac. Dečija opera „Crvenkapa“, koja predstavlja svojevrsnu kombinaciju muzike, poezije, igre, likovne i pozorišne umetnosti, nastala je još 1988. godine i namenjena je učenicima osnovnih i muzičkih škola. Zbog ograničenog broja mesta, neophodne su prijave na broj telefona: 0653075698.

U sredu, 23. juna, u Kulturnoj stanici Mlin, od 19 časova, biće izvedena edukativna predstava u žanru komedije „Bajka o bojama“. Predstava je namenjena deci svih uzrasta, a izvodi je pozorište „Teatrilo“. Za ovu predstavu nisu potrebne prijave, ulaz je slobodan.

Više detalja o programu Zmajevih dečijih igara možete pronaći na zvaničnom sajtu Igara.

 

Foto: V. Veličković, J. Ivanović