Performans „Nestabilna strujanja“ Lorana Bigoa u četvrtak u Svilari


Boce, flaše, metalne limenke, cevi, slavine za akvarijume i mikrofoni – glavni su akteri perfomansa „Nestabilna strujanja“ Lorana Bigoa koji će publika imati priliku da pogleda u četvrtak, 25. novembra, u Kulturnoj stanici Svilara od 20 sati.

Ovaj nesvakidašnji performans je poetski i zvučni izraz animiranih materijala, odbačenih predmeta koji su izgubili svoju namenu. Loran Bigo će svoj performans izvesti na instrumentu – elektroakustičnoj instalaciji u kojoj se strujanjem vazduha pokreću predmeti, proizvodeći zvučnost. Zvuci, trenje i vibracije, koji se stvaraju pokretima objekata, ozvučeni su mikrofonima i dodatno potpomognuti pojačalima. Iako napušteni, ovi predmeti se kao životinje vraćene u divljinu prepuštaju svojim ritualnim zvucima i gestovima. Oni se igraju i žive svoj svet kao bizarni odjek našeg sveta, ali ne bez humora u svojoj reinkarnaciji. Nove mogućnosti postojanja oživljenih objekata otkrivaju se bez naracije, vazduh proizvodi pokret i njegovu zvučnu inherenciju. Tokom performansa postepeno se razotkriva zvučna arhitektura kojoj ni ples nije stran. Loran Bigo pravi muziku upravo sa tom posebnom ekipom, računajući da su pametni i nepredvidivi muzički partneri.

Performans se realizuje u okviru programa permanetnog antifestivala savremene muzike 2K+, uz podršku programa Teatroskop koji su pokrenuli francusko Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova, Ministarstvo kulture Francuske i Francuskog Instituta u Parizu. Partneri iz Srbije su Ring Ring festival iz Beograda i KCVMC.

Ulaz je slobodan. Organizatori mole sve posetioce da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju svih mera. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima. Kontroliše se maksimalan broj posetilaca u zatvorenom prostoru (što je 50 ljudi). Organizator zadržava pravo izmene održavanja programa i formata događaja u slučaju promene epidemioloških mera.