Перформанс „Нестабилна струјања“ Лорана Бигоа у четвртак у Свилари


Боце, флаше, металне лименке, цеви, славине за акваријуме и микрофони – главни су актери перфоманса „Нестабилна струјања“ Лорана Бигоа који ће публика имати прилику да погледа у четвртак, 25. новембра, у Културној станици Свилара од 20 сати.

Овај несвакидашњи перформанс је поетски и звучни израз анимираних материјала, одбачених предмета који су изгубили своју намену. Лоран Биго ће свој перформанс извести на инструменту – електроакустичној инсталацији у којој се струјањем ваздуха покрећу предмети, производећи звучност. Звуци, трење и вибрације, који се стварају покретима објеката, озвучени су микрофонима и додатно потпомогнути појачалима. Иако напуштени, ови предмети се као животиње враћене у дивљину препуштају својим ритуалним звуцима и гестовима. Они се играју и живе свој свет као бизарни одјек нашег света, али не без хумора у својој реинкарнацији. Нове могућности постојања оживљених објеката откривају се без нарације, ваздух производи покрет и његову звучну инхеренцију. Током перформанса постепено се разоткрива звучна архитектура којој ни плес није стран. Лоран Биго прави музику управо са том посебном екипом, рачунајући да су паметни и непредвидиви музички партнери.

Перформанс се реализује у оквиру програма перманетног антифестивала савремене музике 2К+, уз подршку програма Театроскоп који су покренули француско Министарство Европе и спољних послова, Министарство културе Француске и Француског Института у Паризу. Партнери из Србије су Ринг Ринг фестивал из Београда и КЦВМЦ.

Улаз је слободан. Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају свих мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима. Контролише се максималан број посетилаца у затвореном простору (што је 50 људи). Организатор задржава право измене одржавања програма и формата догађаја у случају промене епидемиолошких мера.