Šta posetiti u Novom Sadu: Kulturne stanice na top listi informativnog kanala „Euronews”


Novi Sad će tokom 2022. godine poneti prestižnu titulu Evropske prestonice kulture, predstavljajući Novosađanima i njihovim gostima celogodišnji kulturni program, na krilima slogana „Za nove mostove”. Tim povodom, jedan od vodećih evropskih informativnih kanala „Euronews” objavio je članak o Novom Sadu i najzanimljivijim delovima grada, manifestacijama i kulturnim institucijama.

euronews o novom sadu

Novinarka Helen Elfer, koja je pisala članke za poznate svetske medije kao što su CNN, Lonely planet i brojni drugi, za „Euronews” izdvojila je najatraktivnije lokacije i događaje koje turisti treba da posete.

Kako je navela „Novi Sad je grad koji pretvara napuštene fabrike u mesta koja vrve od umetnosti, grad čija je Tvrđava prostor na kom se održava jedan od najvećih evropskih festivala i čija ulična umetnost oživljava najskrivenije delove grada, te tako nije nimalo teško uroniti u kulturni život Novog Sada“.

Na prvo mesto ove top liste, Elferova je stavila kulturne stanice koje predstavljaju nove prostore za kulturu i umetnost, a koje su otvorene upravo u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Kako kaže, sve su smeštene u lepe i prijatne prostore koje pružaju fantastičan uvid u prošlost Novog Sada, ali i savremeno stvaralaštvo. U Kulturnoj stanici Svilara, nekadašnjoj fabrici za bojenje svile u Almaškom kraju, danas se održavaju izložbe savremene umetnosti i fotografija u atmosferičnom, industrijskom prostoru.

Kulturna stanica Eđšeg je takođe ostavila snažan utisak na Elferovu, kao mesto održavanja različitih koncerata i radionica. Novinarka ističe da je u ovaj velelepni dvorac koji datira iz 19. veka opet udahnut život kompletnim renoviranjem ovog prostora.

Pored kulturnih stanica, Elferova ističe da turisti u Novom Sadu treba da posete i Petrovaradinsku tvrđavu, jedno od najbolje očuvanih utvrđenja u Evropi sa svojim sistemom podzemnih kanala, „pijanim satom” i gradskim muzejem, Muzej Vojvodine i Galeriju Matice srpske. Preporuke su date i za novosadske murale i „street-art” scenu, ali i za istaknute manifestacije kao što su EXIT festival, Gradić fest i Sterijino pozorje. Članak u celosti možete pročitati na sekciji za putovanja sajta Euronews.

 

Foto: Jelena Ivanović