Шта посетити у Новом Саду: Културне станице на топ листи информативног канала „Euronews”


Нови Сад ће током 2022. године понети престижну титулу Европске престонице културе, представљајући Новосађанима и њиховим гостима целогодишњи културни програм, на крилима слогана „За нове мостове”. Тим поводом, један од водећих европских информативних канала „Euronews” објавио је чланак о Новом Саду и најзанимљивијим деловима града, манифестацијама и културним институцијама.

euronews o novom sadu

Новинарка Хелен Елфер, која је писала чланке за познате светске медије као што су CNN, Lonely planet и бројни други, за „њиховим” издвојила је најатрактивније локације и догађаје које туристи треба да посете.

Како је навела „Нови Сад је град који претвара напуштене фабрике у места која врве од уметности, град чија је Тврђава простор на ком се одржава један од највећих европских фестивала и чија улична уметност оживљава најскривеније делове града, те тако није нимало тешко уронити у културни живот Новог Сада“.

На прво место ове топ листе, Елферова је ставила културне станице које представљају нове просторе за културу и уметност, а које су отворене управо у оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”.

Како каже, све су смештене у лепе и пријатне просторе које пружају фантастичан увид у прошлост Новог Сада, али и савремено стваралаштво. У Културној станици Свилара, некадашњој фабрици за бојење свиле у Алмашком крају, данас се одржавају изложбе савремене уметности и фотографија у атмосферичном, индустријском простору.

Културна станица Еђшег је такође оставила снажан утисак на Елферову, као место одржавања различитих концерата и радионица. Новинарка истиче да је у овај велелепни дворац који датира из 19. века опет удахнут живот комплетним реновирањем овог простора.

Поред културних станица, Елферова истиче да туристи у Новом Саду треба да посете и Петроварадинску тврђаву, једно од најбоље очуваних утврђења у Европи са својим системом подземних канала, „пијаним сатом” и градским музејем, Музеј Војводине и Галерију Матице српске. Препоруке су дате и за новосадске мурале и „street-art” сцену, али и за истакнуте манифестације као што су EXIT фестивал, Градић фест и Стеријино позорје. Чланак у целости можете прочитати на секцији за путовања сајта Euronews.

 

Фото: Јелена Ивановић