Празнична чаролија у културним станицама


У сусрет Божићу и Новој години, културне станице и овог децембра биће у знаку концерата, изложби, промоције књиге, радионица али и фестивала, те ће тако публика имати прилику да ужива у богатим прогамима који представљају увертиру у 2022. годину, када ће Нови Сад засијати као Европска престоница културе.

Већ данас, 13. децембра у Културној станици Свилара од 17 сати биће уприличена промоција књиге „Срби из Бугарске – мале сеобе“ ауторки Драгане Латиновић и Софије Милошевић. Ова књига представља хронолошку историју једног народа, сећање на претке и њихову способност да се снађу у тешким временима. Такође, данас, 13. децембра у Свилари од 19.30 публика ће слушати концерт виолончелисте међунараодног реномеа Филипа Томића и португалске пијанисткиње Морте Григалиунаите, док ће сутра, 14. децембра од 19 сати у Еђшегу бити изведен концерт „Италијански интрументални романтичари“ ансамбла Алтро Сенсо, у оквиру ког ће наступити пијанисткиња Наташа Шпачек, виолиниста Игор Алексић и челиста Душан Кочишевић, а на репертоару ће бити клавирска трија славних италијанских романтичара Ђузепеа Мартучија и Ђулија Рикордија. Концерт ће се реализовати уз подршку Италијанског института у Србији.

Свилара и Еђшег у знаку фестивала од 14. до 28. децембра

У оквиру „А феста“ – фестивала студената Департмана музичке уметности Академије уметности Нови Сад, у Свилари ће бити одржани концерти 14,15. и 17. децембра. Концерт „Стилска разноврсност, жанровска хомогеност“ студената са извођачких студијских програма биће одржан 14. децембра од 19 сати, док ће 17. децембра публика слушати Концерт гостујућих студената, такође, од 19 сати. Петак, 17. децембар и 19 сати, резервисани су за концерт „Савремени одјеци минулих епоха“. Део истогн фестивала биће посвећен концертној сезони професора, и одржаваће се у Еђшегу, а на првом концерту по реду, 16. децембра, публика ће слушати концертни дуо у извођењу Милице Стојадиновић и Маје Грујић, након чега следи концерт трубача Ненада Марковића и пијанисткиње Марине Рајновић, у оквиру „Вечери руске музике“.

Такође, 16. децембра у оквиру пројекта „Орнаменти Србије“ у Културној станици Свилара биће уприличена промоција књиге „Орнаменти Србије – Пиротски ћилим“ ауторке др Милице Живадиновић од 18 сати. У оквиру истог пројекта, отворена је изложба „Путујуће шаре Србије“ коју публика може погледати до 22. децембра сваког дана, у радно време Културне станице Свилара – од 10 до 20 часова, с тим да ће последњег дана изложбе, 22. децембра, публика моћи да је види до 15 часова.

Свилара ће 17. децембра бити у знаку седме уметности јер ће публика у оквиру осмог Јапанско-српског фестивала филма гледати пет филмских остварења од 18 сати, док ће сутрадан, 18. децембра у оквиру завршног концерта Арт Линк фестивала у Еђшегу од 19 сати, водећи египатски пијаниста Мохамед Шамс наступити на концерту програма „Градови фестивали који представља Нови Сад“ са пијанисткињом Јованком Вишекруном Јанковић.

Увертиру у предстојеће празнике, свакако ће представљати концерт „У сусрет Божићу“ који ће бити изведен у Еђшегу 19. децембра од 17 сати – сви заинтересовани који желе да присуствују концерту, морају се пријавити на мејл: vmnkk.office@gmail.com. Одмах сутрадан, 20. децембра у Свилари биће уприличена концертна промоција првог издања збирке клавирске музике у две свеске под називом Меморабилија I и IIсавремена српска музика за клавир. У овом издању налазе се дела наших цењених аутора Властимира Трајковића, Исидоре Жебељан, Огњена Богдановића, Дјура Живковића, Станка Симића, Марка Ковача, Драгана Латинчића и Милорада Маринковића, а изводиће их Станко Симић, Марко Ковач и Владимир Глигорић.

Све информације можете пронаћи на сајту kulturnestanice.rs.

Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају свих мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима. Организатор задржава право измене одржавања програма и формата догађаја у случају промене епидемиолошких мера.

Фото: Владимир Величковић