Praznična čarolija u kulturnim stanicama


U susret Božiću i Novoj godini, kulturne stanice i ovog decembra biće u znaku koncerata, izložbi, promocije knjige, radionica, ali i festivala, te će tako publika imati priliku da uživa u bogatim progamima koji predstavljaju uvertiru u 2022. godinu, kada će Novi Sad zasijati kao Evropska prestonica kulture.

Već danas, 13. decembra, u Kulturnoj stanici Svilara od 17 sati biće upriličena promocija knjige „Srbi iz Bugarske – male seobe” autorki Dragane Latinović i Sofije Milošević. Ova knjiga predstavlja hronološku istoriju jednog naroda, sećanje na pretke i njihovu sposobnost da se snađu u teškim vremenima. Takođe danas, 13. decembra, u Svilari od 19.30 publika će slušati koncert violončeliste međunaraodnog renomea Filipa Tomića i portugalske pijanistkinje Morte Grigaliunaite, dok će sutra, 14. decembra, od 19 sati u Eđšegu biti izveden koncert „Italijanski intrumentalni romantičari”, ansambla Altro Senso, u okviru kog će nastupiti pijanistkinja Nataša Špaček, violinista Igor Aleksić i čelista Dušan Kočišević, a na repertoaru će biti klavirska trija slavnih italijanskih romantičara Đuzepea Martučija i Đulija Rikordija. Koncert će se realizovati uz podršku Italijanskog instituta u Srbiji.

Svilara i Eđšeg u znaku festivala od 14. do 28. decembra

U okviru „A festa“ – festivala studenata Departmana muzičke umetnosti Akademije umetnosti Novi Sad, u Svilari će biti održani koncerti 14, 15. i 17. decembra. Koncert „Stilska raznovrsnost, žanrovska homogenost” studenata sa izvođačkih studijskih programa biće održan 14. decembra od 19 sati, dok će 17. decembra publika slušati Koncert gostujućih studenata, takođe, od 19 sati. Petak, 17. decembar, sa početkom u 19 časova, rezervisan je za koncert „Savremeni odjeci minulih epoha”. Deo istog festivala biće posvećen koncertnoj sezoni profesora, i održavaće se u Eđšegu, a na prvom koncertu po redu, 16. decembra, publika će slušati koncertni duo u izvođenju Milice Stojadinović i Maje Grujić, nakon čega sledi koncert trubača Nenada Markovića i pijanistkinje Marine Rajnović, u okviru „Veče ruske muzike”.

Takođe, 16. decembra u okviru projekta „Ornamenti Srbije”, u Kulturnoj stanici Svilara, biće upriličena promocija knjige „Ornamenti Srbije – Pirotski ćilim” autorke dr Milice Živadinović, od 18 sati. U okviru istog projekta, otvorena je izložba „Putujuće šare Srbije” koju publika može pogledati do 22. decembra svakog dana, u radno vreme Kulturne stanice Svilara – od 10 do 20 časova, s tim da će poslednjeg dana izložbe, 22. decembra, publika moći da je vidi do 15 časova.

Svilara će 17. decembra biti u znaku sedme umetnosti, jer će publika u okviru osmog Japansko-srpskog festivala filma gledati pet filmskih ostvarenja od 18 sati, dok će sutradan, 18. decembra, u okviru završnog koncerta Art Link festivala u Eđšegu, od 19 sati, vodeći egipatski pijanista Mohamed Shams nastupiti na koncertu programa „Gradovi festivali koji predstavlja Novi Sad” sa pijanistkinjom Jovankom Višekrunom Janković.

Uvertiru u predstojeće praznike svakako će predstavljati koncert „U susret Božiću”, koji će biti izveden u Eđšegu 19. decembra od 17 sati – svi zainteresovani koji žele da prisustvuju koncertu, moraju se prijaviti na mejl: [email protected]. Odmah sutradan, 20. decembra, u Svilari će biti upriličena koncertna promocija prvog izdanja zbirke klavirske muzike u dve sveske pod nazivom Memorabilia I i II – savremena srpska muzika za klavir. U ovom izdanju nalaze se dela naših cenjenih autora Vlastimira Trajkovića, Isidore Žebeljan, Ognjena Bogdanovića, Djura Živkovića, Stanka Simića, Marka Kovača, Dragana Latinčića i Milorada Marinkovića, a izvodiće ih Stanko Simić, Marko Kovač i Vladimir Gligorić.

Sve informacije možete pronaći na sajtu kulturnestanice.rs.

Organizatori mole sve posetioce da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju svih mera. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima. Organizator zadržava pravo izmene održavanja programa i formata događaja u slučaju promene epidemioloških mera.

Foto: Vladimir Veličković