Tradicionalno u modernom: U kulturnim stanicama obeležena srpska slava


Nakon zenita čitavog programa Dočeka, 14. i 15. januara u svim kulturnim stanicama obeležena je srpska krsna slava, na koju su, po običaju, svi bili pozvani. Program „Slava” okupio je sve komšije i prijatelje koji su poželeli da zajedno proslave ovu staru tradiciju, ali na nov način – uz bogat muzički program, narodne igre i izložbu fotografija.

Negujući izvorni oblik slave, priredba je 14. januara započeta osveštavanjem žita, rezanjem kolača i molitvom, a nastavljena je uz pesmu horova i muziku tamburaša. Publici se predstavilo sedam tamburaških ansambala, svirajući brojne narodne i starogradske pesme tipične za ovo podneblje.

U okviru programa drugog dana slave, članovi dečijih folklornih ansambala posetiocima su priredili spletove narodnih igara i doneli zvuk orske, vokalne i instrumentalne tradicije prilagođene njihovom uzrastu. Osim toga, na platoima ispred kulturnih stanica u znaku interkulturalnosti organizovan je mali bazar rukotvorina gde su pripadnici i pripadnice nacionalnih manjina izlagali rukotvorine inspirisane svojim tradicijama, a takođe su bili postavljeni i štandovi sa toplim napicima.

Neizostavan deo ambijenta svih kulturnih stanica bila je izložba fotografija Pavela Surovog, koju možete posetiti do 5. februara. Više informacija o izložbi pročitajte OVDE.

Foto: Jelena Ivanović, Marko Ristić, Zoran Jesić, Lilit je svuda, Vladimir Veličković, Marko Pudić