Izložba Pavela Surovog / Slava


Neizostavni deo programa „Slava” je i izložba fotografija Pavela Surovog koja će biti otvorena u svim kulturnim stanicama na dan obeležavanje slave (14. januara).

Identitet svih nas, odnosno lepota i bogatstvo različitosti narodnih nošnji naroda Vojvodine, ali i cele Srbije najbolje će biti prezentovan na izložbi svetski priznatog grafičkog dizajnera iz Kisača. Njegov rad predstavlja specifičnu reinterpretaciju narodnih nošnji kao nematerijalnog kulturnog nasleđa, koja smelo komponuje tradicionalne elemente, prikazujući ih u novom, modernom svetlu.

Pavel Surovi nastojao je da prikaže tradiciju i materijalnu kulturu iz originalne perspektive, a posebno bitan element njegovog umetničkog pristupa je poimanje ženske lepote kao neistorijske, odnosno vanvremenske estetske kategorije. Njegove fotografije plod su traganja za idealom večne lepote, za izrazom koji menja pogled na ženu, religiju, istoriju i tradiciju, i na posletku, za eksperimentom koji provocira i menja ukorenjene dogme i obrasce ponašanja. Intervju sa Pavelom pročitajte ovde.

Izložba Pavela Surovog deo je jedinstvene scenografije svih prostora u kojima se će se slaviti slava i možete je posetiti u čitavoj mreži kulturnih stanica:

1. KULTURNA STANICA SVILARA / do 14. februara svakog dana od 10 do 18 časova
2. KULTURNA STANICA BUKOVAC / do 14. februara svakog dana od 10 do 18 časova
3. KULTURNA STANICA BARKA /do 14. februara svakog dana od 10 do 18 časova
4. KULTURNA STANICA RUMENKA / do 14. februara radnim danima od 8 do 15 časova
5. KULTURNA STANICA EĐŠEG / do 7. februara svakog dana od 10 do 18 časova
6. KULTURNA STANICA MLIN / do 5. februara radnim danima od 9 do 19 časova
7. KULTURNA STANICA LIMAN / do 5. februara radnim danima od 9 do 15 časova

Ova izložba održava se u okviru programskog luka „Doček” i suštinski je povezana sa proslavom interkulturalnosti, kao temeljne vrednosti na kojoj je baziran čitav program. Tradicionalnu slavsku svečanost obeležićemo 14. i 15. januara u modernom ambijentu, uz pesmu crkvenih horova i muziku tamburaša, a takođe, na platoima ispred kulturnih stanica organizuje se mali bazar rukotvorina, gde će pripadnici i pripadnice nacionalnih manjina imati priliku da izlože rukotvorine inspirisane svojim tradicijama.

Informacije o celokupnom programu „Slava”, satnici i detaljima pro(slava) možete pronaći ovde.

Slavе će biti organizovane prema preporukama kriznog štaba. Na događajima će biti neophodno nošenje maski i držanje distance. Ulaz je slobodan.

Partner programa „Slava” je IDEA.