Raznoliki muzički sadržaji u kulturnim stanicama do kraja maja


Gitara, opera, savremeni srpski kompozitori, klasika, džez i evergrin – u duhu sve dinamičnijih priprema za titulu Evropske prestonice kulture, novosadske kulturne stanice nastavljaju ideju negovanja najrazličitijih vrsta umetnosti, pa će tako kraj maja biti obojen raznovrsnim muzičkim žanrovima.

Koncerti, takmičenje, izložba, predavanje, radionice – 15. Vojvodina guitar fest

Ovogodišnji Vojvodina guitar fest biće održan od 21. do 24. maja i obuhvatiće koncerte, takmičenje, izložbu, predavanje i radionice. Ove godine festival se održava u okviru prve evropske platforme za klasičnu gitaru EuroStrings, koja okuplja najznačajnije festivale gitare u Evropi, uz sufinansiranje Kreativne Evrope.

Koncerti koji će okupiti muzičare iz četiri zemlje, biće održani u Kulturnoj stanici Eđšeg, svi sa početkom u 19 časova. U petak, 21. maja, nastupiće laureat prošlogodišnjeg takmičenja, Rastko Marinković, sutradan, 22. maja, predstaviće se Petar Popović iz Srbije i Đani Šehu iz Bosne i Hercegovine, dok će 23. maja svirati umetnici iz Italije i Hrvatske – Kristina Galieto, umetnica evropske platforme za klasičnu gitaru EuroStrings i Lovro Peretić, pobednik EuroStrings takmičenja za 2020. godinu.

Tokom trajanja festivala biće održano i onlajn Internacionalno takmičenje Dr Jovan Jovičić, digitalna izložba Istorijat klasične gitare u Vojvodini, kao i majstorske radionice i predavanje.

Mocartu u čast opera u Kulturnoj stanici Svilara

Ansambl Opera Pannonica iz Osijeka i udruženje ArtNet iz Beograda realizovaće operu W. A. Mozart: Cosi fan tutte 21. maja u Kulturnoj stanici Svilara, sa početkom u 19 časova. Zbog ograničenog broja mesta potrebne su prijave na mejl adresu: [email protected].

U izvedbi učestvuje šest vokalnih solista uz klavirsku pratnju. Ansambl je ovu operu premijerno izveo još 2018. godine u Osijeku, a potom su usledile brojne izvedbe u Beogradu, Pečuju, Sarajevu, Umagu, Grožnjanu, Kotoru, Skoplju, Štipu i drugim mestima. Zajednička izvedba ovog vrlo zahtevnog, ali muzički briljantnog i komičnog operskog dela dokaz je dobre saradnje između dve umetničke organizacije, dva grada, te rezultat kvalitetnog rada s mladim operskim umetnicima.

Savremeni srpski kompozitori u Kulturnoj stanici Eđšeg

Projekat Muzika za klavirski duo savremenih srpskih kompozitora biće realizovan 28. maja u Kulturnoj stanici Eđšeg, sa početkom u 19 časova. Zbog ograničenog broja mesta potrebne su prijave putem formulara.

Projekat je nastao sa željom da se javnost upozna sa delima naših kompozitora akademika Svetislava Božića i Vladimira Tošića. Dok je muzika Svetislava Božića okrenuta prošlosti i svoju melodičnost nalazi u vizantijskom pojanju, Vladimir Tošić je naš poznati minimalista i njegova muzika je poletna, ispunjena živošću različitih ritmičkih pokreta.

Klasika, džez i evergrin u Kulturnoj stanici Rumenka

Kroz svojevrsnu kombinaciju dela klasične muzike evropskih i srpskih kompozitora sa dodatnim repertoarom najpoznatijih džez i evergrin numera 20. veka vodiće nas kvartet Pneuma 29. maja u Kulturnoj stanici Rumenka. Koncert počinje u 19 sati. Zbog ograničenog broja mesta potrebne su prijave na mejl adresu: [email protected] ili na broj telefona 021 6216297 u periodu od 8 do 15 časova.

Kvartet Pneuma je nastao 2019. godine i posvećen je izvođenju savremene klasične muzike, kao i evergrin i džez aranžmana, ali i domaće tradicionalne muzike. Čini ga promenljiva ekipa akademski obrazovanih muzičara.

 

Organizatori mole sve posetioce da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju svih mera. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima. Kontroliše se maksimalan broj ljudi u zatvorenom prostoru. Organizator zadržava pravo izmene održavanja programa i formata događaja ili odlaganja u slučaju promene epidemioloških mera.

 

Foto: V. Veličković