Разнолики музички садржаји у културним станицама до краја маја


Гитара, опера, савремени српски композитори, класика, џез и евергрин – у духу све динамичнијих припрема за титулу Европске престонице културе, новосадске културне станице настављају идеју неговања најразличитијих врста уметности, па ће тако крај маја бити обојен разноврсним музичким жанровима.

Концерти, такмичење, изложба, предавање, радионице – 15. Војводина гитар фест

Овогодишњи Војводина гитар фест биће одржан од 21. до 24. маја и обухватиће концерте, такмичење, изложбу, предавање и радионице. Ове године фестивал се одржава у оквиру прве европске платформе за класичну гитару Еурострингс, која окупља најзначајније фестивале гитаре у Европи, уз суфинансирање Креативне Европе.

Концерти који ће окупити музичаре из четири земље, биће одржани у Културној станици Еђшег, сви са почетком у 19 часова. У петак, 21. маја, наступиће лауреат прошлогодишњег такмичења, Растко Маринковић, сутрадан, 22. маја, представиће се Петар Поповић из Србије и Ђани Шеху из Босне и Херцеговине, док ће 23. маја свирати уметници из Италије и Хрватске – Кристина Галието, уметница европске платформе за класичну гитару Еурострингс и Ловро Перетић, победник Еурострингс такмичења за 2020. годину.

Током трајања фестивала биће одржано и онлајн Интернационално такмичење Др Јован Јовичић, дигитална изложба Историјат класичне гитаре у Војводини, као и мајсторске радионице и предавање.

Моцарту у част опера у Културној станици Свилара

Ансамбл Опера Паноника из Осијека и удружење АртНет из Београда реализоваће оперу W. A. Mozart: Cosi fan tutte  21. маја у Културној станици Свилара, са почетком у 19 часова. Због ограниченог броја места потребне су пријаве на мејл адресу:  [email protected].

У изведби учествује шест вокалних солиста уз клавирску пратњу. Ансамбл је ову оперу премијерно извео још 2018. године у Осијеку, а потом су уследиле бројне изведбе у Београду, Печују, Сарајеву, Умагу, Грожњану, Котору, Скопљу, Штипу и другим местима. Заједничка изведба овог врло захтевног, али музички бриљантног и комичног оперског дела доказ је добре сарадње између две уметничке организације, два града, те резултат квалитетног рада с младим оперским уметницима.

Савремени српски композитори у Културној станици Еђшег

Пројекат Музика за клавирски дуо савремених српских композитора биће реализован 28. маја у Културној станици Еђшег, са почетком у 19 часова. Због ограниченог броја места потребне су пријаве путем формулара.

Пројекат је настао са жељом да се јавност упозна са делима наших композитора академика Светислава Божића и Владимира Тошића. Док је музика Светислава Божића окренута прошлости и своју мелодичност налази у византијском појању, Владимир Тошић је наш познати минималиста и његова музика је полетна, испуњена живошћу различитих ритмичких покрета.

Класика, џез и евергрин у Културној станици Руменка

Кроз својеврсну комбинацију дела класичне музике европских и српских композитора са додатним репертоаром најпознатијих џез и евергрин нумера 20. века водиће нас квартет Пнеума 29. маја у Културној станици Руменка. Концерт почиње у 19 сати. Због ограниченог броја места потребне су пријаве на мејл адресу: [email protected] или на број телефона 021 6216297 у периоду од 8 до 15 часова.

Квартет Пнеума је настао 2019. године и посвећен је извођењу савремене класичне музике, као и евергрин и џез аранжмана, али и домаће традиционалне музике. Чини га променљива екипа академски образованих музичара.

 

Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају свих мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима. Контролише се максималан број људи у затвореном простору. Организатор задржава право измене одржавања програма и формата догађаја или одлагања у случају промене епидемиолошких мера.

 

Фото: В. Величковић