Programi festivala Eufonija u Svilari i Eđšegu


U okviru petog Internacionalnog festivala harmonike i kamerne muzike Eufonija 16. i 19. decembra u kulturnim stanicama Svilara i Eđšeg biće izvedeni koncerti koje će publika moći da isprati onlajn na Fejsbuk stranici festivala Eufonija.

U Kulturnoj stanica Svilara, 16. decembra, nastupiće World Music ansambl „Lazar Novkov & Frame Orchestra“, prvi put u okviru festivala Eufonija. Poznati novosadski ansambl, ponikao na osnovama klasične muzike, predstaviće njihov „Ka – Ka“ (Kamerno – Kafanski) pravac zastupljen u autorskoj muzici Lazara Novkova, frontmena ansambla. Upravo ovim koncertom, festival Eufonija želi da napravi iskorak ka drugim žanrovima, prikaže i objedini sve muzičke boje instrumenta harmonike. Koncert počinje u 20 časova i biće dostupan publici onlajn na Fejsbuk stranici festivala.

U Kulturnoj stanici Eđšeg, 19. decembra, festival će svečano zatvoriti, po mišljenju organizatora, najznačajniji koncert pod nazivom „Nova srpska muzika za harmoniku“. Ova forma koncerta održava se već pet godina i predstavlja deo većeg projekta Udruženja građana Eufonija, kojim se podstiče razvoj domaće umetničke literature za harmoniku. U okviru koncerta u Eđšegu, predstaviće se tri domaća kompozitora odabrana na prethodno organizovanom konkursu, čija dela će premijerno biti izvedena. Solisti na harmonici biće Miloš Milivojević (Velika Britanija) i Miloš Katanić (Srbija), dirigent – Mikica Jevtić. Koncert počinje u 20 časova i biće dostupan publici onlajn na Fejsbuk stranici festivala.

Internacionalni festival Eufonija ove godine traje od 11. do 19. decembra i obuhvata koncerte, kurs i predavanje, a zbog nepovoljne epidemiološke situacije održava se bez takmičarskog segmenta.

Festival Eufonija postoji punih pet godina u organizaciji Udruženja građana Eufonija, sa idejom da se stvori prostor za kontinuiranu promociju mladih umetnika na harmonici i upoznavanja javnosti sa značajem koji srpska škola umetničke harmonike zauzima u Evropi. Festival je po svojoj programskoj koncepciji jedinstven u našoj zemlji i ima za cilj da postane vodeća manifestacija tog tipa u ovom delu Evrope, promovišući grad Novi Sad kao grad harmonike.