Umetnici. Sad: Javni poziv za umetnike iz cele Srbije


Jačanje umetničke scene kroz doprinos vidljivosti mladih i neafirmisanih umetnika i umetnica i tema glavni je cilj javnog konkursa „Umetnici.Sad“ koji je pokrenula Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, a koji prvi put obuhvata umetnike i umetnice iz cele Srbije.

Sa idejom da se podignu kapaciteti umetničke scene, te da se ona podstakne na umrežavanje i povezivanje s umetnicima i umetničkim kolektivima iz zemlje, Evrope i sveta, ovaj javni konkurs za podršku umetnicima u 2022. godini odnosi se na projekte koji će biti odabrani i realizovani u okviru programskog luka Kaleidoskop kulture, od 1. septembra do 10. oktobra 2022. godine.

Kaleidoskop kulture jedan je od dva programska luka Evropske prestonice kulture zahvaljujući kom je, uz Doček, Novi Sad dobio i Nagradu za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, u novembru 2021. godine u Drezdenu. To su takođe i jedina dva programska luka, od osam, koji se realizuju već pet godina unazad i pretenduju da ostanu legat gradu i nakon titule.

Kako Kaleidoskop kulture predstavlja celogodišnji projekat kulture zajedništva koji kroz različite procese spaja umetnike, ustanove kulture, nevladine organizacije, građane i posetioce, tako obuhvata i najrazličitije vrste umetnosti, podeljene tokom pet nedelja. Zato će kroz javni konkurs biti podržani projekti iz oblasti: scenske, izvođačke, likovne, vizuelne, primenjene umetnosti, dizajna i arhitekture, audio-vizuelnog i digitalnog stvaralaštva i multimedija, književnosti i literature, ulične umetnosti i drugih.

Javni konkurs je namenjen umetnicima, studentima i kulturnim radnicima starosti do 35 godina sa prebivalištem ili boravištem na teritoriji Republike Srbije, koji će svoje umetničke radove ili programe prezentovati u prostorima mreže kulturnih stanica, Kreativnom distriktu i na „Novim mestima” – malim, urbanim, javnim celinama u Novom Sadu.

Rok za prijavu na javni konkurs je 24. jun 2022. godine do 15.00 časova.

Više detalja o javnom konkursu, potrebnoj dokumentaciji i načinu prijavljivanja možete pronaći u tekstu Javnog konkursa.

Konkurs „Umetnici.Sad“ Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ pokrenula je pre dve godine, kao vid podrške lokalnoj umetničkoj sceni usled posledica koje je za umetničku scenu imala pandemija koronavirusa.

Od samog početka realizacije konkursa „Umetnici. Sad“ podršku pruža IDEA.