Stefan Milenković, Električni orgazam i Buč Kesidi na novosadskom onlajn Dočeku


Doček u Novom Sadu koji spaja dve Nove godine, dva kalendara i dva računanja vremena, nastaviće svoju tradiciju, ali u onlajn formatu, otvarajući nove prostore za kulturu kako bi Srpska Atina spremno dočekala titulu Evropske prestonice kulture. Prva Gradska koncertna dvorana, Fabrika, Skladište, Biro i Čeličana na Velikom Limanu i mreža kulturnih stanica biće predstavljeni publici u novom ruhu.

Četvrti Doček, jedinstvena proslava dve Nove godine u Evropi, predstaviće svetskog virtuoza, internacionalno nagrađivane izvođače, ali i mlade nade najrazličitijih muzičkih žanrova – klasične, tradicionalne i elektronske muzike, džeza, indi-roka, repa… Pola miliona ljudi od početka pandemije pogledalo je programe Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture preko društvenih mreža, a sada će biti u prilici da isprate i prvi onlajn Doček na platformi visitns.rs.

Doček 7529. sa dva jubileja

Četiri decenije uspešnog rada upravo u okviru Dočeka obeležiće dva velika imena srpske muzičke scene, klasike i roka – Stefan Milenković i Električni orgazam.

Čuveni violinista prvi će održati koncert u novoj Gradskoj koncertnoj dvorani, čime će označiti njen početak rada. Kustos za klasičnu muziku kroz rad Gradske koncertne dvorane i njen umetnički direktor, Milenković će nastupiti zajedno sa novosadskim kamernim orkestrom Camerata academica, a prenos koncerta biće emitovan i na programu Radio-televizije Srbije.

doček stefan milenković

Vrhunski rok zvuk u okviru Dočeka donose legende novog talasa – Električni orgazam i jedna od najvećih nada srpske rok scene, Buč Kesidi. I dok će Električni orgazam proslaviti svoj 40. rođendan otvarajući revitalizovanu Fabriku, kultno mesto na Velikom Limanu, nastupom momaka iz benda Buč Kesidi najavljuje se početak obnove Čeličane, budućeg prostora za razvoj savremenog stvaralaštva u Novom Sadu.

Nove prostore za kulturu na Velikom Limanu – Biro, Skladište i Kulturnu stanicu OPENS, kao i Kulturnu stanicu Barka na Klisi, publici će kroz svoj plesni performans predstaviti novosadska koreografkinja Staša Kukić, koja je stigla čak do Moskovskog državnog instituta kulture.

Posle tri decenije uspešnih nastupa širom sveta u Kulturnoj stanici Svilara nastupiće jedan od najboljih srpskih horova pravoslavne muzike „Sveti Stefan Dečanski”. Osvojivši mnogobrojna priznanja sa ovim horom, dirigentkinja dr Tamara Petijević pronela je muzičku slavu Novog Sada osvojivši i priznanje najboljeg omladinskog simfonijskog orkestra u Evropi 2017. godine sa učenicima Muzičke škole „Isidor Bajić”.

Kulturna stanica Eđšeg predstaviće se publici onlajn kroz nastupe sjajnih Novosađanki – virtuoza na violini i operske umetnice čarobnog glasa. Lana Zorjan, violinistkinja od svoje četvrte godine sa više od 40 nagrada i uspehom na nedavno održanom internacionalnom takmičenju „Virtuozi V4+ – Sviramo istim jezikom” u Budimpešti, prikazaće lepotu svog talenta 13. januara, a u prvoj novosadskoj kulturnoj stanici nastupiće i novosadska diva Agota Vitkai Kučera, zajedno sa pijanistkinjom Jelenom Simonović Kovačević.

Kroz nastupe vrsnih novosadskih muzičara publici će se onlajn predstaviti prostori za kulturu nadomak Novog Sada, u Rumenki i Bukovcu. Džezva & Džezvica džez bend, koji donosi world music zvuk nastupiće u Kulturnoj stanici Rumenka, dok će nastup Novosadskog gudačkog kvinteta biti održan u Kulturnoj stanici Bukovac.

U toku priprema Novog Sada za godinu titule, novo ruho enterijera i eksterijera dobilo je i Novosadsko pozorište, gde će nastupiti srpski reper Filip Arsenijević, poznatiji kao Surreal.

Doček je kao i svake godine poseban program posvetio i najmlađima, stoga će u Kulturnom centru Novog Sada Udruženje umetnika „Visoko C” izvesti Operu za decu, koja će takođe biti dostupna onlajn.

Doček 2021. uz operu „Rigoleto”

Praksa koju je Doček u Novom Sadu postavio, sa programima u zatvorenim prostorima 13. januara, a na otvorenom 31. decembra, biće nastavljena uprkos činjenici da se ove godine radi o onlajn formatu. Naime, 31. decembra publika će imati prilike da uživa u jednom od najuspešnijih događaja u 2020. godini u Novom Sadu, a to je multimedijalni operski spektakl „Rigoleto” izveden ispred Češkog magacina u okviru ovogodišnjeg „Kaleidoskopa kulture”, u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem. Operu koja je prvi put izvedena na otvorenom nakon 170 godina od premijere, uz posebne vizuelne efekte, publika će, kao i sve ostale programe u okviru Dočeka, imati priliku da pogleda na platformi visitns.rs.

Detaljne informacije i satnice emitovanja programa možete pogledati na platformi visitns.rs.

Foto: N. Babić