Srpski slikar svetskog glasa u Svilari, Betoven u Eđšegu – Novosadske kulturne stanice ispraćaju oktobar


Dela prvog srpskog umetnika koji je dobio prestižnu slikarsku nagradu Francuske akademije, svojevrsni osvrt na 250 godina od rođenja velikog Betovena, angažovani teatar koji postavlja večito pitanje – ostati ili otići, edukativne radionice za decu i omladinu – poslednja nedelja oktobra u kulturnim stanicama pokazuje da, uprkos pandemiji, Novi Sad nastavlja da kulturu živi i stvara.

Izložba jednog od najboljih mladih srpskih slikara u Svilari

Kulturna stanica Svilara ove nedelje ponudiće posetiocima još uvek neobjavljena dela jednog od najuspešnijih mladih srpskih slikara, Vladimira Lalića, u okviru izložbe „Voir à travers moi -You see through me”. Prvi srpski umetnik koji je dobio prestižnu slikarsku nagradu Francuske akademije, Prix Paul-Louis Weiller, predstaviće se novosadskoj publici 28. oktobra u 18 sati, kada će biti otvorena izložba koja obuhvata seriju njegovih radova na pleksiglasu.

Nakon mnogobrojnih izložbi u Parizu, Njujorku, Singapuru, Trstu i Beogradu, u Novom Sadu biće predstavljeni radovi koji su rezultat eksperimentisanja sa novim medijumima i materijalima, ali i sa već prepoznatljivim crtačkim rukopisom. Poseban novi segment u njegovom stvaralaštvu sačinjavaju i zvučno-vizuelne instalacije, objekti sa led-rasvetom i implementiranim zvučnicima, koji čine ovu izložbu i interaktivnom. Izložba će biti otvorena do 10. novembra, u okviru saradnje Francuskog instituta u Novom Sadu i Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

Kraj nedelje u Kulturnoj stanici Svilara donosi predstavu „Maradok Maradni-Ostajem ostati” koja pokreće pitanje migracija i odlaska iz rodnog kraja. Projekat iza kog stoji novosadska glumica Emina Elor, obuhvata neklasičnu pozorišnu predstavu, savremeno stvaralaštvo i angažovani teatar i pored poezije, uključuje dokumentarne tekstove, kao i scenski pokret i muziku. Predstava će biti izvedena 30. oktobra u 19 sati, a zbog epidemiološke situacije, prenosiće se i onlajn na Fejsbuk stranici Kulturne stanice Svilara.

Već večeras, u Svilari, posetioci će od 19 sati imati prilike da uživaju u Pregledu austrijskog kratkog filma, projektu Austrijske filmske akademije i Ministarstva spoljnih poslova Austrije, a kao i svakog četvrtka i ovog, 29. oktobra, nastavljaju se radionice Ateljea 61 „Tkam i maštam” od 10 časova.

Ludvig, njegova Žanet i operske arije u Eđšegu

U godini u kojoj se obeležava dva i po veka od rođenja velikog kompozitora Ludviga van Betovena, Kulturna stanica Eđšeg, pružiće Novosađanima nesvakidašnji koncertni doživljaj „Ludvig i Žanet” 27. oktobra, u 19 sati i 30 minuta.

Publika će imati priliku da uživa u muzici jednog od najvećih genija, ali na nešto drugačiji, inovativan način. Naime, sopranistkinja Ljiljana Lišković, koja je i pokrenula čitav projekat i pijanistkinja Aleksandra Rakić preuzeće uloge slavnog kompozitora i njegove najveće ljubavi, Johane Žanet van Horvat i izvoditi najreprezentativnije koncertne i operske arije za sopran. Osim toga, koncert će obuhvatiti i govorne inserte kojima će biti predstavljeni segmenti kompozitorovog života, a koje će govoriti glumac Aca Lazin.

I ove nedelje, Kulturna stanica Eđšeg otvara svoja vrata za decu i omladinu, u okviru svog redovnog programa. Kao i svakog ponedeljka, tako će i večeras, od 18 sati, biti održana radionica „Sa lutkom kroz nasleđe”, tokom koje će se polaznici upoznati sa istorijom lutkarstva i tehnikama izrade lutaka danas.

Zatim, od 19 sati i 30 minuta radionica „Tipografije” pružiće polaznicima priliku da nauče osnove kaligrafije, ilustracije i dizajna kroz detaljno upoznavanje sa Antićevom književnošću i poezijom. Sreda je rezervisana za „Likovno-edukativne radionice za decu”, pa će tako 28. oktobra, od 18 sati, najmlađi imati prilike da se upoznaju sa likovnom tehnikom i pravilima likovnog oblikovanja. Sve radionice su besplatne, a prijave su moguće putem mejl adrese: [email protected].

Kulturna stanica Mlin ove nedelje priprema predstavu „Tinejdž limunadica”, koja će biti odigrana 29. oktobra, u 19 sati i 30 minuta. Zbog ograničenog broja mesta i epidemiošlokih mera, neophodne su prijave na mejl adresu: [email protected].

Organizatori mole sve posetioce da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju svih mera. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima. Kontroliše se maksimalan broj ljudi u zatvorenom prostoru. Organizator zadržava pravo izmene održavanja programa i formata događaja u slučaju promene epidemioloških mera.