Festival kamerne muzike u novosadskim kulturnim stanicama


Festival kamerne muzike održan je tokom meseca septembra u kulturnim stanicama Eđšeg i Svilara.

U petak, 17. septembra, u Kulturnoj stanici Eđšeg nastupao je Duo flauta i kontrabas, u sastavu Ljubiša Jovanović – flauta (Srbija) i
Stevan Jovanović – kontrabas (Srbija), a na programu su se mogli čuti Mokranjac/Ilić, Skarlati, Bah, Rosini, i drugi.

U Kulturnoj stanici Svilara, 18. i 20. septembra, publika je imala prilku da čuje najbolje mlade kamerne sastave u regionu: Trio Pianoart (Bosna i Hercegovina), Kvartet Virtuozi (Srbija), Duo Ilares (Srbija), Trio Aristo (Bosna i Hercegovina), Duo DQM (Srbija), Trio klarinet, violina i klavir (Bosna i Hercegovina), Kvartet Pneuma (Srbija), Gudački kvartet Meraki (Srbija)., kao i Trio La Lune (Srbija), Duo Take Two (Srbija), Duo Speranza (Srbija),  Trio Da Capo (Srbija), Trio Passion (Srbija), Trio Reformed (Srbija), Trio Fiori (Srbija), Trio Kolmas (Srbija) i Duvački kvintet NNNEM (Srbija).

Pretposlednjeg dana festivala, 20. septembra, publika je uživala i u kompozicijama Betovena i Bramsa, u izvođenju Tria horna, violina i klavir u sastavu Igor Lazić – horna (Srbija), Jelena Dimitrijević – violina (Srbija) i Marko Bogdanović – klavir (Srbija).

Festival kamerne muzike prvi put je održan u septembru 2018. godine, u Novom Sadu. Njegovo osnivanje inicirale su novosadske umetnice Ksenija Mijatović Korom i Veronika Antunović Marić, u saradnji sa istaknutim italijanskim dirigentom Đanlukom Marčanom. Ideja festivala je promocija zajedničkog muziciranja, kao i promocija kamernih sastava.