Doček 7529: Deset sati raznolikog muzičkog programa 13. januara


Više od deset sati onlajn programa muzičke, vizuelne i izvođačke umetnosti iz 14 novosadskih prostora za kulturu, među kojima su prva Gradska koncertna dvorana, Fabrika, Skladište, Biro i Čeličana na Velikom Limanu, Novosadsko pozorište i mreža kulturnih stanica, i uz učešće gotovo 100 umetnika, biće predstavljeni publici 13. januara u okviru programskog luka projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture, Doček 7529.

Program će biti dostupan putem platforme visitns.rs, te putem odabranih televizijskih kanala, i predstaviće široku lepezu izvođača: od Stefana Milenkovića sa kamernim orkestrom Kamerata Akademika, preko rok ikona Električnog orgazma i novih indi heroja, benda „Buč Kesidi”, sve do autentičnih izvođača novosadske umetničke scene, kao što su Agota Vitkai Kučera, Lana Zorjan i brojni drugi.

Autentične dve „Zime“, Pjacolina i Vivaldijeva, Sindingova „Svita“ u baroknom stilu, koja se retko čuje i izvodi, „Boemska rapsodija“ kultnog sastava Kvin, Geršvinova „Tri prelida”, segment baleta „Krcko Oraščić“ – „Pas de Deux“, kao i „Poloneza“ Henrika Vijenjavskog, u fantastičnoj izvedbi Stefana Milenkovića i Kamerate Akadamike numere su koje će biti emitovane iz prve novosadske Gradske koncertne dvorane, čime će biti označen njen početak rada.

Milenkoviću će se u dve numere pridružiti i Vasil Hadžimanov, sa pesmama „Preko brda, preko brega“ i „The Christmas Song“. Ovaj koncert publika će moći da pogleda od 20 sati na platformi visitns.rs, kao i na Drugom programu Radio – televizije Srbije.

Kada sam krenuo da razmišljam o repertoaru, imao sam u vidu da je Nova godina, i da program treba da bude svečan, ali i zabavan. Šta je ono što bi mi privuklo pažnju, da sam kod kuće i da slušam koncert? Isto tako, morao sam da razmišljam o konceptu starog i novog – nova Gradska koncertna dvorana, u gradu sa tako bogatom kulturnom istorijom. Tako se nametnuo eklektičan program. Čak dva aranžmana su napravljena samo za ovu priliku, tako da mislim da je spoj ovakvog programa, Kamerate i Vasila, fenomenalan“, kaže violinista Stefan Milenković.

Vasil Hadžimanov kaže da se izuzetno obradovao kada ga je Stefan Milenković pozvao da gostuje na novogodišnjem koncertu, te da se nada da će publika voleti izvedbu „The Christmas Song“ i „Preko brda, preko brega“.

Stefan se dosetio da bih ja bio dobar dodatak celoj ovoj priči, i hvala mu na tome. S obzirom da je ipak povod Nova godina i praznično raspoloženje, mislim da su ove dve pesme bile odličan izbor. Jedna naša, a druga strana, svakako su obe klasici, a napravili smo i fine i drugačije aranžmane za ovu priliku”, dodaje Hadžimanov.

Program Dočeka 7529, počeće u 15.30 operom za decu „Snežana“ udruženja umetnika „Visoko C“, a već od 16 sati publika će slušati „Chamber“ ansambl. Koncert hora „Sveti Stefan Dečanski“ i gudačkog orkestra „Orfelin“ uz solistkinju Radoslavu Vorgić Žuržovan, počeće u 16.40, a odmah posle, u 17.35 publika će uživati u koncertu „Betovenu u čast“, na kom će nastupiti sopranistkinja Agota Vitkai Kučera i pijanistkinja Jelena Simonović Kovačević.

U 18.55 sati, predstaviće se mlada violinistkinja Lana Zorjan, a nakon nje, u 20 sati počeće koncert Stefana Milenkovića, orkestra Kamerata akademika i Vasila Hadžimanova. Ljubitelji džeza, od 21.10 sati, pratiće program benda „Džezva & Džezvica“, dok će nastup repera Surreal-a početi u 22.20 sata.

Električni orgazam nastupiće od 23.10 sati, a u Novu godinu po julijanskom kalendaru uvešće nas Buč Kesidi. Sat nakon ponoći rezervisan je za Marka Veselinovića aka Kick Kong. Doček 7529. uveličaće i novosadska koreografkinja Staša Kukić, koja će nastupiti sa baletskim igračem Ivanom Salonskim. Gledaoci Novosadske televizije takođe će moći da uživaju u delu programa Dočeka 13. januara od 15.30 časova.

Novi Sad će tokom jedne večeri ugostiti značajna imena raznolikih muzičkih pravaca i poznate domaće umetnike, te će tako klasična i duhovna muzika, rok, džez, rep, hip hop, upotpuniti proslavu četvrtog Dočeka u gradu i opravdati epitet jedinstvenog koncepta po kom je Novi Sad prepoznatljiv.

Detaljne informacije programa i satnice, možete pogledati na platformi visitns.rs.

 

Foto: Jelena Ivanović